Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Energieaudit EPA / EAP

Een Energieaudit op laten maken

Naast een verplicht Energieprestatiecertificaat (EPC) kunt u ook op eigen initiatief een energieaudit uit laten voeren. Alleen een erkende energiedeskundige type B mag een energieaudit uitvoeren. Een energieaudit is een advies op maat voor eigenaren van bestaande woningen hoe energie te besparen. Een energieaudit is er in twee vormen: een EPA en een EAP.

Het verschil tussen EPC / EPA / EAP

EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat. Een EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Wanneer u als eigenaar van de woning bij verkoop of verhuur van een woning niet over een geldig Energieprestatiecertificaat beschikt, riskeert u een boete van maximaal € 5000,-. Voor meer informatie, zie de pagina over het Energieprestatiecertificaat.

EPA staat voor EnergiePrestatieAdvies. Voor een EPA wordt uw woning doorgelicht op het gebied van energiehuishouding. Er wordt gekeken waar, hoeveel en op wat voor manier u energieverbruik kan terug dringen. Vervolgens wordt in een EPA-rapport alles inzichtelijk gemaakt en wordt aangegeven hoe u energie kunt besparen.

EAP staat voor EnergieAdviesProcedure. Een EAP is net als een EPA een energieaudit van een bestaande woning. Het grote verschil is dat het hier gaat om een grondige doorlichting en het feit dat u als particulier fiscaal voordeel kan aanvragen bij de Vlaamse Regering. In totaal kan namelijk 40% van het factuurbedrag via belastingaangifte worden terugverdiend (met een maximum van 2.650 euro per jaar per woning).

Het is niet mogelijk om een EPA of EAP (een energieaudit) om te zetten in een EPC. Voor beide activiteiten gelden andere opleidingseisen en wordt andere software gebruikt.

Waarom een EPA of EAP

Bij het EPC krijgt u een aantal energiebesparende adviezen. Dit is een lijst met mogelijke standaardmaatregelen die uw woning energiezuiniger maken. Deze lijst wordt niet specifiek voor uw woning opgesteld. De adviezen in een EPA en EAP zijn maatwerk, dus speciaal op uw huishouden afgestemd. Naast het feit dat u inzicht krijgt in de energiestromen in uw woning helpt het u ook om op een gerichte manier energie te besparen. Bovendien is het door de belastingvermindering een financieel aantrekkelijke advies. Let wel een EPA of EAP kan alleen opgesteld worden door een energiedeskundige type B. Op deze site staan alleen energiedeskundigen type A gepubliceerd. Voor meer informatie, zie de pagina over het verschil in energiedeskundigen.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie van het Vlaams Energieagentschap. Bron: www.energiesparen.be.