Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

EPC verkrijgen

Welke woningen vereisen een EPC

Een Energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur van bestaande woongebouwen. Indien het woongebouw onderverdeeld kan worden in verschillende wooneenheden (woningen, appartementen en/of studio's) dan is een apart EPC per wooneenheid verplicht. Studentenhuizen met een gezamenlijke woon- en badkamer zijn een uitzondering op deze regel en moeten wel als compleet woongebouw gezien worden.

Er zijn een aantal uitzonderingen op bovengenoemde regel. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van schenking of gerechtelijke onteigening, is een EPC niet wettelijk verplicht. Daarnaast hoeven woningen zonder verwarming (met melding van notaris) en onbewoonbaar verklaarde woningen niet over een EPC te beschikken. Vakantiewoningen waarbij sprake is van een huurovereenkomst van minder dan 2 maanden, zijn niet verplicht over een EPC te beschikken.

Wanneer een woning over een niet-residentieel gedeelte beschikt, zoals bijvoorbeeld een winkel, dan moet enkel voor het residentiele gedeelte een EPC gemaakt worden. Wanneer het niet-residentiele gedeelte kleiner is dan het residentiele gedeelte is, kleiner is dan 800 m3 en binnen het beschermde volume valt dan mag ook het niet-residentiele gedeelte bij het EPC betrokken worden.

De procedure

Alleen erkende energiedeskundigen type A mogen een Energieprestatiecertificaat toekennen. Deze deskundigen hebben jarenlange expertise op het gebied van energie en zij hebben een speciale opleiding moeten volgen om Energieprestatiecertificaten te verstrekken.
Op de zoekpagina vindt u een overzicht van alle gecertificeerde energiedeskundigen type A in Vlaanderen. Klik op "Vind deskundigen" en vindt uw dichtsbijzijnde EPCdeskundige!

Het financiële plaatje

Iedere energiedeskundige hanteert een andere prijsbepaling. Het is aan te raden om bij verschillende deskundigen offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. In oktober 2008 heeft EPCdeskundigen.be een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de prijsstelling onder energiedeskundigen. Zie voor meer informatie het nieuwsartikel: Prijzen Energieprestatiecertificaat.

De grootte van de woning speelt ook een rol bij de prijs voor het EPC. In een grotere woning zal de energiedeskundige langer bezig zijn, wat leidt tot een hogere prijs voor het Energieprestatiecertificaat. Voor een duidelijk beeld van alle aanbieders van energprestatiecertificaten klik op "Vind deskundigen".

 

Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie van het Vlaams Energieagentschap. Bron: www.energiesparen.be.