Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Energieprestatiecertificaat vanaf 1 november verplicht bij verkoop woning

Geplaatst op: 11 augustus 2008 - Bron: livios.be
De invoering van het verplichte energieprestatiecertificaat bij de verkoop van een bestaande woning gaat in op 1 november 2008. Dit document geeft weer hoe energiezuinig de woning is.

De invoering werd is al enkele keren verschoven, maar de datum van 1 november 2008 is nu definitief, aldus het kabinet van Vlaams Energieminister Hilde Crevits (CD&V). Op een schaal van 0 tot 100 geeft het energiepaspoort weer hoe energiezuinig de woning is. Ook staan in het certificaat tips over hoe je de energieprestaties van de woning kunt verbeteren.

Een erkend adviseur kent de certificaten toe. Dit gebeurt nadat de energieprestaties vastgesteld zijn na een technische controle. Tijdens de technische controle wordt onder meer gekeken naar de algemene toestand van de woning, het elektriciteitsverbruik en het verbruik van brandstoffen voor de verwarming. Een energiecertificaat kost de eigenaar tussen de 200 en 250 euro en is 10 jaar geldig. "Het is zo voor de koper eenvoudig om woningen met elkaar te vergelijken. Een goedkope woning die niet energiezuinig is, kan op termijn duurder uitvallen dan een goed geïsoleerd huis," luidt het.

Alle woningen (appartementen, huizen, studio's, vakantiewoningen...) zulen onder deze nieuwe wet vallen. Wanneer één gebouw meerdere wooneenheden bevat, zal voor elke wooneenheid een apart certificaat opgesteld moeten worden. Voor studentenkamers zonder aparte badkamer en keuken volstaat een certificaat voor het gebouw in zijn geheel.

Vanaf 1 januari 2009 moeten ook de verhuurders zo'n energiepaspoort kunnen voorleggen. De verplichting geldt niet voor nieuwbouwwoningen. Reden is dat deze al aan zware energienormen voldoen.