Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Energieprestatiecertificaat voorgesteld en doorgelicht

Geplaatst op: 22 september 2008 - Bron: livios.be

Woensdag is in Dilbeek het energieprestatiecertificaat (EPC) officieel voorgesteld. Dit document moet vanaf 1 november iedereen die een huis verkoopt verplicht kunnen voorleggen. Voor verhuurders gaat deze regelgeving vanaf 1 januari in. Het certificaat geeft weer hoe energiezuinig of –verslindend de woning is.

Bezieler van het EPC is Vlaams Energieminister Hilde Crevits (CD&V). Ze komt daarmee tegemoet aan een Europese richtlijn die het certificaat tegen ten laatste 4 januari 2009 verplicht. “Met de invoering wil ik mensen stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen. Het geeft kandidaat-kopers en –huurders een inzicht over hoe energiezuinig de woning is. Naast de prijs van de woning is het ook belangrijk om de energieprijs te kunnen inschatten. Zo bevat het certificaat ook aanbevelingen om de energiehuishouding te verbeteren. Een lager energieverbruik is goed voor het milieu en voor het gezinsbudget.”

Een door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundige, die een korte opleiding gevolgd heeft, moet het certificaat opstellen. De verwachting is dat er tegen eind dit jaar 700 deskundigen zijn. Eén van die deskundigen is Luc Dedeyne. “Het duurt ongeveer een drietal uren om een huis te onderzoeken en dan via een computerprogramma een certificaat op te stellen. Afhankelijk van de grootte van de woning schommelt de prijs tussen de 200 en 250 euro. Een onderzoek houdt onder meer een inspectie van het dak, de muren, de vloer, de ramen, het isolatiemateriaal en de verwarmingsinstallatie in. Ook het bouwjaar en de oriëntatie (zuidelijk gericht = meer zon) van het huis spelen een rol.”

De presentatie van het certificaat vond plaats in Dilbeek, in een door Dedeyne gekeurde woning. Het huis had een score van 594. Wat wil dat zeggen? “Dat cijfer staat voor het aantal kilowattuur dat je jaarlijks per vierkante meter verbruikt. De energiescore varieert van 0 tot 700 waarbij de score zo laag mogelijk moet zijn voor een energievriendelijke woning. Het resultaat wordt ook nog eens op een in het oog springende kleurenbalk op het certificaat aangeduid: groen is energiezuinig en rood is energieverslindend. De score van het Dilbeekhuis is ronduit slecht. Bij een nieuwbouwwoning schommelt het resultaat rond de 100 tot 175 euro. Voor deze woning adviseren we de isolatie van de zoldervloer, de plaatsing van verbeterd dubbel glas en een nieuwe verwarmingsketel en radiatoren. De score zakt dan tot 304 en zal na acht jaar terugverdiend zijn.”