Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Jaarlijks energieprestatiecertificaat voor 100.000 woningen

Geplaatst op: 17 september 2008 - Bron: hln.be
Jaarlijks zal voor zo'n 100.000 woningen een energieprestatiecertificaat (EPC) worden opgemaakt. Een EPC geeft aan of een woning energiezuinig of energieverslindend is. Vanaf 1 november is een EPC nodig bij de verkoop van woningen, vanaf 1 januari ook bij de verhuur van woningen. De prijs van een EPC bedraagt zo'n 250 euro. Het certificaat is tien jaar geldig.

Vanaf 1 november heeft een verkoper van een woning een energieprestatiecertificaat nodig. Vanaf 2009 is dat ook nodig bij de verhuur van allerhande woningen. De verkoper/verhuurder moet het EPC voorleggen aan de kandidaat-kopers of -huurders.
Door de invoering komt Vlaanderen tegemoet aan een Europese richtlijn.

Een energieprestatiecertificaat wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige. Die komt de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, het isolatiemateriaal, enz... Via een speciaal softwareprogramma worden de gegevens in een "energiescore" gegoten. In een rapport worden ook tips opgelijst om de woning nog energiezuiniger te maken. Het certificaat is tien jaar geldig. De prijs voor de opmaak zal naar verluidt rond de 250 euro variëren.

Vlaams minister voor Energie Hilde Crevits (CD&V) wil via het energieprestatiecertificaat mensen "stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen". "Het certificaat geeft ook aanbevelingen om de energiehuishouding te verbeteren. Een lager energieverbruik is goed voor het milieu, maar ook voor het gezinsbudget", aldus Crevits.

Vlaamse energiescoreVerwacht wordt dat jaarlijks voor een 100.000-tal woningen een energieprestatiecertificaat zal worden opgemaakt, 30.000 voor koop en 70.000 voor huur. Door alle ingezamelde informatie te bundelen, wil minister Crevits op termijn een energiescore van de Vlaamse woningen opstellen. "Op basis hiervan kan ik dan gerichte acties nemen om nog meer eigenaars te stimuleren om hun woning te isoleren of energiezuinig te verwarmen", aldus Crevits.