Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Vlaanderen moet zich haasten met certificeren van energiedeskundigen

Geplaatst op: 29 september 2008
Vanaf 1 november 2008 is het Energieprestatiecertficaat (EPC) verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen. Vijf weken voor de introductie van het EPC heeft Vlaanderen echter nog een te dunne dekking van energiedeskundigen type A die bevoegd zijn een dergelijk certificaat te verstrekken. Dat constateert de nieuwe website www.EPCdeskundigen.be.

De website gebruikt Google Maps om bezoekers te tonen waar de EPCdeskundigen, bedrijven die gerechtigd zijn om het certificaat af te geven, gevestigd zijn. Voor Vlaanderen zijn slechts 28 bedrijven gevonden. Dit betekent één EPCdeskundige op 220.057 inwoners. In Nederland, waar het energie certificaat voor woningen al ruim een half jaar verplicht is, is de dekking bijna 3,5 keer beter. Daar geldt één energiedeskundige op 65.498 inwoners.

Verwacht wordt dat jaarlijks voor een 100.000-tal woningen een Energieprestatiecertificaat gemaakt moet worden, aldus het Vlaams Energieagentschap. Het is dus noodzaak dat de energiedeskundigen haast maken en zich laten certificeren tot energiedeskundige type A. Tegen eind oktober zouden er volgens eerdere berichten 300 energiedeskundigen erkend zijn. EPCdeskundigen hoopt dan ook dat rekening is gehouden met een krappe planning en de komende weken veel energiedeskundigen zich laten scholen. Alleen dan kan de introductie van het Energieprestatiecertificaat een succes worden.