Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Opleiding tot energiedeskundige type A

Cursus Energiedeskundige type A

Een energieprestatiecertificaat mag alleen verstrekt worden door erkende energiedeskundigen type A. Om erkend te worden moet u eerst een opleiding volgen en slagen voor het bijbehorende examen. Het Vlaams Energieagentschap biedt zelf geen opleidingen aan, maar heeft een aantal opleidingsinstellingen goedgekeurd die de opleiding te mogen verzorgen.

Het is mogelijk om een cursus te volgen zonder enige voorkennis. Echter, afhankelijk van de voorkennis van de kandidaat-energiedeskundigen worden door een aantal opleidingsinstellingen verschillende cursusprogramma's aangeboden. Wanneer u al erkend bent als energiedeskundige type B, volstaat het om een verkort programma te volgen.

In Vlaanderen zijn diverse instellingen bevoegd om de opleiding te verzorgen, zoals Hogeschool Antwerpen, Katholieke Hogeschool Sint-Lieven en Vrije Universiteit Brussel.

Kosten cursus

Er zijn dus diverse opleidingen om Energiedeskundige type A te worden. De kosten tussen opleidingen verschillen afhankelijk van het cursusmateriaal, uw programma (afhankelijk van vooropleiding) en de diensten van de instelling. Om u een indicatie te geven: voor een totale cursus betaalt u ruim € 500,- en wanneer u al erkend bent als Energiedeskundige type B kost de opleiding u ongeveer de helft, dus zo'n € 250,-. Daar komt bij dat het VEA een subsidie beschikbaar stelt van € 150,- voor Energiedeskundige type B die zich om laten scholen tot Energiedeskundige type A. Zie voor meer informatie de website van het VEA.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie van het VEA.

Achtdaagse vorming van Vrije Universiteit Brussel

Achtdaagse permanente vorming voor burgerlijk ingenieurs, industrieel ingenieurs, architecten, ingenieur-architecten, bio-ingenieurs, etc. Een initiatief van de faculteit Ingenieurswetenschappen, vakgroep Toegepaste Mechanica, Vrije Universiteit Brussel.

Programma

  1. Algemeen kader
  2. Inleiding tot de bouwfysica en thermodynamica
  3. Technische installaties en alternatieve energie
  4. Inspectieprotocol
  5. Softwaregebruik
  6. Practica
Prijs
1020 euro voor niet-leden Confederatie Bouw, 750 euro voor VUB-alumni, VUB-personeel en leden Confederatie Bouw. Opleidingscheques worden aanvaard ter betaling.

Data
8-10-15-17 december, 5-7-12-14-15-19-21 januari en 4 februari 2010 (avondonderwijs).

Locatie
Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel.

Toelatingsvoorwaarden
Bachelor en master (Bio-)Ingenieurswetenschappen, Architectuur of gelijkgesteld door professionele ervaring. Max. 25 deelnemers.

Opleidingscheques
Het instituut voor PostAcademische vorming van de Vrije Universiteit Brussel/iPAVUB is door de
Vlaamse Gemeenschap erkend als opleidingsinstituut. Onder strikte voorwaarden kan gebruik gemaakt worden van opleidingcheques voor werknemers (www.vdab.be ) of de KMO-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be)

Meer informatie
Frank Delattin
Tel.: 02-629 31 82
E-mail: frank.delattin@vub.ac.be