Vind een Energiedeskundige bij u in de buurt

Informatie Energieprestatiecertificaat

Energieprestatiecertificaat (EPC) voor woningen

Een Energieprestatiecertificaat zorgt er voor dat de consument in een enkele oogopslag informatie krijgt over het energieverbruik van een woning. Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te letten op het energieverbruik, aangezien deze kosten van huis tot huis sterk kunnen verschillen.

De consument kan echter niet inschatten hoe het met de energiekwaliteit van de woning gesteld is. Daarom bestaat er nu sinds kort het Energieprestatiecertificaat. Het Energieprestatiecertificaat verschaft belangstellenden betrouwbare informatie over de energiekwaliteit van de woning waar zij interesse in hebben. De uitkomst van het Energie Prestatie Certificaat (EPC) kan de consument meenemen in de beslissing tot het kopen of huren van een woning. Andersom geldt dat de eigenaar van een woning verplicht is om de bij verkoop of verhuur van een woning over een geldig Energieprestatiecertificaat te beschikken. Wanneer men deze niet heeft, wordt een administratieve geldboete van maximaal € 5000,- geriskeerd.

Prijzen voor een Energieprestatiecertificaat lopen sterk uiteen. Het is dus aan te raden om bij diverse energiedeskundigen prijzen op te vragen. Voor meer informatie over prijzen, zie het nieuwsartikel: Prijzen Energieprestatiecertificaat.

Niet iedereen kan een Energieprestatiecertificaat verstrekken. Alleen erkende energiedeskundigen type A zijn daarvoor bevoegd. Heeft u zelf de interesse om als energiedeskundige aan de slag te gaan? Kijk dan op onze website bij Cursus Energiedeskundige type A.

Aanleiding Energieprestatiecertificaat (EPC)

De verwachting is dat zuinige woningen in de toekomst makkelijker verkocht of verhuurd worden. Dit betekent dus dat huizen met een goede energiekwaliteit meer waard zijn. Energiebesparing kan dus een middel zijn om de waarde van een woning te verhogen.

Een verkoper/verhuurder kon echter in het verleden beweren dat de woning zeer zuinig is in energieverbruik. Door het invoeren van een Energieprestatiecertificaat op woningen kan er door de verkoper of verhuurder niet meer gespeculeerd over de energiekwaliteit. Objectief en duidelijk voor iedereen.

Minister Hilde Crevits wil tegen 2020 het energieverbruik bij gezinnen met 30% verlagen. Een van de instrumenten om dit te realiseren is het Energieprestatiecertificaat. Daarnaast komt de Vlaamse regering met de invoering van Energieprestatiecertificaten tegemoet aan een Europese richtlijn uit 2002 betreffende de energieprestatie van gebouwen.

Kenmerken Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het Energieprestatiecertificaat voor woningen lijkt op energielabels van huishoudelijke apparaten als afwasmachines en wasdrogers. De energiescore wordt op het Energieprestatiecertificaat aangeduid op een kleurenbalk welke in één opslag weergeeft hoe energiezuinig de woning is. De kleurenbalk loopt van groen (energiezuinig) naar rood (energieverslindend). Op het Energieprestatiecertificaat staat ook de energiescore (kengetal) die de woning behaalt en wie het rapport heeft opgesteld.

De energiescore wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. Omdat de energiescore het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar weergeeft zijn woningen (groot en klein) goed met elkaar te vergelijken.

Verder geeft de energiedeskundige op het Energieprestatiecertificaat aan welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken. Hierbij valt te denken aan isolatie van bepaalde ruimtes of een zuinigere cv-ketel.

Het Energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie van het Vlaams Energieagentschap. Bron: www.energiesparen.be.